petak, kolovoza 28, 2009

Šnenokle











Šnenokle su stari zagrebački desert, koji se je kod nas doma uglavnom  radio u nedostatku namirnica za kolač. Sječenje me vraća su 70. godine prošlog stoljeća. Nedjeljom dućani nisu radili, pa kad bi mi djeca htjeli nešto slatko, mama bi za tili čas složila šnenokle. Uglavnom je za vikend radila kolače ali zalomilo bi se da se ne stigne.
Po nazivu, pretpostavljam da ovaj desert ima germansko podrijetlo, no nisam pretjerano istraživala, jer  mi veza sa internetom puca, pa ću biti sretna ako ovo dovršim a da mi se sve ne izgubi!


Ako ovo niste probali, probajte. Meni je super, ikao ne radim ovo često. U braku sam 9 godina a ovo je čini mi se drugi puta da sam ovo napravila. Možda bih trebala češće. :)

Sastojci:
5 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka
20 dag šećera
1 L mlijeka
1 štapić vanilije























Mlijeko stavite na štednjak da zakipi. U njega stavite vaniliju (možete staviti cijeli štapić, ali ja sam ga prerezala i ostrugala onu krasnu smeđu lijepljivu unutrašnjost). Kad mlijeko provrije ako ste ostrugali vaniliju, procjedite mlijeko kroz gazu. Zatim istucite snijeg od bjelanjaka. Kad je snijeg čvrst, žlicom grabite poveće komade i stavljajte ih u mlijeko. Kuhajte sa svake strane po par sekundi. Vadite ih šupljikavom žlicom u zdjelu. Kad ste potrošili sav bjelanjak, žumanjke izmiksajte sa šećerom i ukuhajte u mlijeko. Prokuhajte dok se malo ne zgusne i prelijte preko bjelanjaka.
Dobro ohladite i poslužite!

Broj komentara: 5:

  1. njami, njami! izgledaju prekrasno pahuljasto i kremasto... šnenokle su mi jedan od najdražih deserata, ali ih isto rijetko pravim... ne znam zašto, moram to promijeniti :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti. Možda bismo se trebali vratiti unazad i češće raditi jela koja su pomalo zaboravljena. Vjerujem da pitaš djecu u vrtiću što su šnenokle, da ih 90% ne bi znalo što je to. Moja je ovo danas pogledala, malo licnula i rekla BLJAK! Eto što su ti djeca danas, ako nije čokolada, kinder pingui ili nešto takvo, ne valja. :))) Kolače kakve god da napravim njoj nisu fini. Na žalost za to smo i mi roditelji krivi! Doduše jela je makrone neki dan, i rekla da su za 5! Iznenadila me je!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. I moja mama je isto pravila šne nokle i svi smo uživali u njima. Ali, ja sam ih napravila samo jedanput jer mom se mužu to ne sviđa. A sinovi su tatina djeca.Meni nikako nije jasno kako im se taj tako ukusan i kremast slatkiš ne sviđa!
    Tvoje su ispale prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti Snježa na pohvalama. Kako sam u gornjem komentaru već rekla, niti mmoja kćer to ne jede, ali ja i muž da. Pa onda u rijetkim prilikama to napravim. :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. šnenokle nisu zagrebački nego austrijski desert...

    OdgovoriIzbriši