ponedjeljak, kolovoza 31, 2009

Roladice od oraha (mini baklave) by Vrtaljica












Izgleda da sam se prebacila na Blogger skroz na skroz a da toga još nisam svjesna. Ne da mi se pisati i tu i tamo, i uglavnom sam se posvetila novom blogu!
E sad, kako sam se prebacila ovamo, više vremea provodim na Bloggeru i švrljam po tuđim blogovima i nailazim na recepte koje jednostavno moram odmah isprobati. takav je slučaj i sam današjnim receptom naše vrijedne blogerice Snježe! Recept kao stvoren za mene. Volim baklavu, čak štoviše, obožavam, a ovo je definitivno jako dobra zamjena za istu.

Kako mi je danas prvi radni dan (i to noćna smjena :(), kod nas na poslu je običaj da se po povratku s godišnjeg, malo počasti. Nije to ništa puno, kutija keksa, neki sok i to je to. Ali ja sam odlučila izneaditi svoje cure i počastiti ih ovim krasnim roladicama i onim divnim cigaret kiflicama. Ne biste vjerovali, uspjela sam od muža sakriti par komada da odnesem na posao! ;)




















Kako su meni ispale prosudite sami, a ja ću vam reći samo da oko toga nema posal sve ukupno pola sata!
Ok 45 minuta uvrh glave. Meni je to super jednostavno i brzo! Probajte!




















Dobar Tek i hvala vrijednim blogericama!

nedjelja, kolovoza 30, 2009

Cigaret kiflice























Ovaj sam recept vidjela na nekoliko blogova, i pomislila da mora biti jako fino. Uostalom fino i izgleda. :)
U frižidenu sam imala pola kg oraha sa kojima nisam znala što ih. Od toliko silnih recepata na netu i u mojim bilježnicama, niti jedan mi nije zapeo za oko, koliko ovaj. I tako sam ih jučer napravila.
Moram priznati da nešto tako fiino nisam dugo probala. Inače orahe ne ljubim pretjerano (osim u baklavama) ali ovo je super. Moj muž ih mlati jedan po jedan. Piše da su najbolji nakon što odstije dan dva ali ne znam tko bi mogao čekati toliko dugo. Moji doma? Nema šanse!!!
Recept možete pronaći na super blogu Astal-Kuhinja Moje Ravnice.

subota, kolovoza 29, 2009

Njoke u umaku od gorgonzole























Danas sam nešto vrijedna na blogu. Muž je poslijepodne bio sa našom kćeri vani, a ja sam se posvetila kuhanju, fotkanju, pranju, peglanju....ma sto čuda. Ali kad sam sama nekako imam mira da sve napravim onako kako mi odgovara. Nije da mi ukućani smetaju, ne daj Bože, ali ipak je lakše kad te nitko ne prekida u onome što radiš. Tako da sam ja danas baš bila vrijedna. Kako mi se bliži prvi radni dan (u ponedjeljak), tako gledam da iskoristim ovo malo što mi je ostalo dana do maksimuma. Tako je bilo i danas. Zato danas stavljam dva recepta a i igram se sa izgledom novog bloga.

Ako se pitate što ona dva hieroglifa (zezam se) u zaglavlju znače, onda vam moram reći da je to kineski simbol za hranu. Kako je ovo food blog, onda mi se je činilo kao zgodno rješenje. Malo neobično, ali ja obožavam kineske simbole. Čak razmišlajm i o maloj tetovaži, ali otom potom. Imam već jednu malu, a druga ako dođe na red ok, ako ne ne. Možda sam i previše stara za te stvari, ali obožavam tetovaže. :))) Sve nešto ja obožavam. ;))

Ajmo mi na recept! Evo jednog receptića koji je jako brz i jako ukusan. Receptić sam davnih dana dobila od svog ujaka koji je izvrstan kuhar ( ne po struci). Bolji od mnogih žena!
 








Dakle za ovo ćete trebati:
1 trokut gorgonzole (ja koristim Vindijinu)
1 žlica maslaca
2-3 dcl vrhnja za kuhanje
1/2 vrećice parmezana
sol
papar

Priprema:
NJoke skuhate po uputama ili ako ih znate sami napraviti onda niti sa kuhanjem nemate problema. :))
Na rastopljeni maslac stavite gorgonzolu narezanu na kockice. Kad se malo otopi zalijete ju sa vrhnjem za kuhanje, dodate parmezan i začinite solju i paprom ali prije tog probajte, jer su i gorgonzola i parmezan slani! Prokuhajte i ako vam je previše gusto (meni ikad nije;), možete dodati i malo mlijeka.
prelijte po njokama i uživajte!

petak, kolovoza 28, 2009

Šnenokle











Šnenokle su stari zagrebački desert, koji se je kod nas doma uglavnom  radio u nedostatku namirnica za kolač. Sječenje me vraća su 70. godine prošlog stoljeća. Nedjeljom dućani nisu radili, pa kad bi mi djeca htjeli nešto slatko, mama bi za tili čas složila šnenokle. Uglavnom je za vikend radila kolače ali zalomilo bi se da se ne stigne.
Po nazivu, pretpostavljam da ovaj desert ima germansko podrijetlo, no nisam pretjerano istraživala, jer  mi veza sa internetom puca, pa ću biti sretna ako ovo dovršim a da mi se sve ne izgubi!


Ako ovo niste probali, probajte. Meni je super, ikao ne radim ovo često. U braku sam 9 godina a ovo je čini mi se drugi puta da sam ovo napravila. Možda bih trebala češće. :)

Sastojci:
5 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka
20 dag šećera
1 L mlijeka
1 štapić vanilije























Mlijeko stavite na štednjak da zakipi. U njega stavite vaniliju (možete staviti cijeli štapić, ali ja sam ga prerezala i ostrugala onu krasnu smeđu lijepljivu unutrašnjost). Kad mlijeko provrije ako ste ostrugali vaniliju, procjedite mlijeko kroz gazu. Zatim istucite snijeg od bjelanjaka. Kad je snijeg čvrst, žlicom grabite poveće komade i stavljajte ih u mlijeko. Kuhajte sa svake strane po par sekundi. Vadite ih šupljikavom žlicom u zdjelu. Kad ste potrošili sav bjelanjak, žumanjke izmiksajte sa šećerom i ukuhajte u mlijeko. Prokuhajte dok se malo ne zgusne i prelijte preko bjelanjaka.
Dobro ohladite i poslužite!

srijeda, kolovoza 26, 2009

Coconut Chocolate Macaroons



Macaroons! Već neko vrijeme gledam te slatke zalogajčiće po drugim blogovima, no došlo j vrijeme da ih i sam isproam. Mislila sam prvo isprobati recept naše naj gastro blogerice damijenestoslatko.
Vjerujem njenim receptima, jer sve što sam isprobala sve je bilo odlično (najzadovoljnija sam njenim lazanjama koje su redovite na našem stolu). No onda sam pomislila zašto ne probati neki drugi recept tek toliko da bude više varijacija na istu temu. Raznolikosti nikad dosta! Iako mi se čini da su zapravo uz male razlike (ako ikakve i ima), svi recepti za makrone, zapravo isti. Nisam naišla na neki koji bi iskakao više od prosjeka.

Prije nego krenemo na recept moram nešto pojasniti. Naime u recept ide brašno ali sam ga ja zaboravila staviti. ne pitajte me kako, ali eto, dogodilo se. I to nisam skužila sve do sada, kad sam recept počela pisati na blog. No moram reći da su mi ispali fenomenalni, tako da ću ja brašno sljedeći puta namjerno izostaviti. Ponekad se iz greške izrodi i nešto dobro!



Sastojci:
4 bjelanjaka
15 dag šećera
1/4 žlice soli
1 žlica meda
18 dag kokosovog brašna
4 dag brašna
1/2 žličice ekstrakta vanilije

čokolada

Priprema.
U zdjelu (onu koja može ići na paru, moja je metalna), stavite sve sastojke osim čokolde i vanilije.
Izmješajte ih pjenjačom i stavite na paru. Tucite dok se masa malo ne zgusne (nekih 10-ak do 15 minuta). U smjesu dodajte vaniliju i ostavite da se ohladi. Kad se je smjesa ohladila vadite žlićicom male hrpice i stavljate na pleh koji ste predhodno obložili peki papirom. Pecite na 170°, 15 ak minuta. Pogledajte ih koji puta jer kokos lako zagori! Kad su gotovi vadite ih i dno im umačete u čokoladu otopljenu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.

Dobar vam tek!

četvrtak, kolovoza 20, 2009

Jogurt uštipci!


Evo kako su se gotovo svi preacili na blogger, došla i ja. Samo ja ću paralelno voditi i onaj stari, a tu ću stavljati neke od stvari. Dok mi ne dosadi pa se skroz prebacim ovamo ili odustanem od bloggera. Vidjet ćemo što će biti. Za sada je ovako. :)))

Evo i jednog jednostavnog recepta za uštipke. Brzo i jednostavno!



Sastojci:
3 jaja
1 jogurt
2-3 žlice šećera
1 vanil šećer
14 žlica brašna
1 prašak za pecivo



Priprema:
Jaja istucite mikserom pa im dodajte jogurt. Promiješajte još malo sa mikserom. Mikser maknite na stranu jer vam više neće trebati. Sada pomiješajte brašno sa praškom za pecivo a šećer sa vanil šećerom. prvo u smjesu jaja dodajte šećer, izmiiješajte žlicom ili kuhačom. Sada dodajte brašno i opet sve dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu.
Ugrijte veću količinu ulja u dubljoj posudi. Žlicom vadite smjesu i spuštajte ju na vruće ulje. Pecite do zlatno žute boje, okrenite, pecite sa druge strane i vadite na papirnate ubruse da se ocijedi višak ulja. Mlake uštipke posipajte šećerom u prahu!

Dobar Tek!